23948sdkhjf

Jämtländskt bröd över Atlanten

Trettio pallar tunnbrödchips gick nyligen på export till USA.
Siktet för Mörsjö Deli i Östersund är inställt på expansion och export. Trettio pallar tunnbrödchips har nyligen lämnat Östersund för vidare export till USA. Det skriver Dagens Industri.

Men det har varit en hård resa att nå dit företaget – som grundades i december 2007 – befinner sig i dag. Ett halvår efter att grundaren Anna Godevärn och hennes man provade idén om friterat tunnbröd, föll maken ned på golvet i köket med brusten aorta och dog endast 46 år gammal.

– Det var förstås nära att jag inte gick vidare med Mörsjö deli, berättar hon för Dagens Industri och fortsätter:

– Av någon konstig anledning så åkte jag veckan efter begravningen iväg på Fävikenmässan i alla fall. Trots att jag såg ut som ett vrak och knappast var någon bra säljare sålde jag redan första dagen allt vi tänkte sälja på tre dagar.

Det har, enligt Dagens Industri, varit stora investeringar för företaget. Ozonavskiljare och fläktsystemet kostade 2,4 miljoner kronor och fritösen ytterligare 1,6 miljoner kronor. Tillväxttakten har varit 30–35 procent per år sedan starten. Personalen har ökat från 3 till 14 personer och man har gått från 54 kvadratmeter garage till 700 kvadratmeter industrilokal. 750 000 förpackningar chips per år lämnade produktionen 2015.

Företaget får beställningar från Tyskland, USA och från de ”vanliga” storkunderna – Coop, Axfood, ICA och Norgesgruppen.

Målet är att nå 30 miljoner kronor i omsättning senast 2020. För att nå dit tar Anna Godevärn 2016 en tydligare roll inom sälj och marknadsföring. Det finns en hel del att göra i Sverige, men exportländerna Norge, Estland, Italien ska få sällskap.


Fakta:

Ägare: Anna Godevärn
Omsättning, augusti 2015: 12 miljoner kronor
Resultat efter finansnetto: 434 000 kronor
Antal anställda: 14 (varav 10 fast anställda)

Källa: Dagens Industri
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093