23948sdkhjf

Odlad köttbulle rycker närmare

På tallriken om om 3-4 år, uppger ett amerikansk företag.
2013 fick en nederländsk forskargrupp vid universitetet i Maastricht stor uppmärksamhet när de presenterade världens första hamburgare tillverkad av odlat kött.

Sedan dess har flera företag aviserat att odlat kött, alltså muskelceller som förökat sig i en näringslösning utan att ett djur behövt slaktas, är en nära förestående realitet på marknaden.

Nu tycks det odlade köttet närma sig hushållens stekpannor och grillar, uppger Vetenskapsradion. Enligt det amerikanska företaget Memphis Meats, som tillverkat köttbullar i sitt laboratorium, är det bara 3-4 år bort innan deras odlade köttprodukter finns i handeln.

Enligt Vetenskapsradion har företaget inte släppt några detaljer om hur det odlade köttet ska kunna massproduceras men det bygger på idén att fett- och muskelceller från nötkreatur tillåts föröka sig i en särskild näringslösning.

Det råder dock delade meningar om hur sannolikt det är att det odlade köttet tar plats i matbutikerna. Enligt en tysk stamcellsforskare vid Hamburgs universitet, Thomas Eschenhagen, gör de höga kraven på renhet i storslakig cellodling tillverkningen alldeles för dyr för att bli en vardagsvara i matkassen.

På Chalmers i Göteborg är biofysikern Julie Gold mer optimistisk.

— De har hög kompetens. Alla jobbar inom regenerativ medicin eller med odling av vävnad och organ i labb. De kan lyckas med det här, säger hon till Vetenskapsradion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065