Semper har tre valstorkar vid anläggningen i Götene, där barnmatsföretaget tillverkar gröt, välling, modersmjölksersättning och glutenfria mixer. En av dessa renoverades 2012 och nu påbörjas arbetet med att uppgradera de resterande två.
— För oss är det effektivt och hållbart att renovera istället för att investera i helt nya maskiner, säger Jörgen Thunholm, platschef på Semper, i ett pressmeddelande.
Renoveringen av de tunga valstrummorna sker på plats hos Semper och uppdraget går till teknikhandelsföretaget Christian Berner, tillsammans med leverantören Andritz Gouda. Ordern är värd cirka 4 miljoner kronor.
Valstorkarna kommer att tas ur produktion under sex veckor för att åter vara i drift i augusti.
— Under torkprocessen gelatiniseras stärkelsen i produkten vilket gör den lättsmält för barnet och den blir också lättlöslig då vatten eller mjölk tillsätts. Resultatet är en slät och lättrörd gröt som upplevs behaglig i barnets mun. Denna karaktäristiska egenskap som uppnås vid valstorkning är unik och kan inte åstadkommas med andra torkmetoder, berättar Kurt Olofsson, teknisk säljare på Christian Berner.