23948sdkhjf

Miljonsatsning på insektsfärs och korv på lupin

15 olika företag och forskningsprojekt för nu en halv miljon kronor var för att utveckla klimatsmart protein.
Färs på syrsor och mjölmask, sportdryck på musslor, rapsskyr, ”ädelost” gjord på bönor och korv på svenskodlad lupin kan bli räddningen för den svenska livsmedelsbranschen.

Det anser statliga Vinnova som ni finansierar en lång rad projekt i syfte att få fram livsmedel med klimatsmart protein som alternativ till konventionell köttproduktion.

— Projekten också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova, i ett pressmeddelande.

Projekten, totalt 15 till antalet, ska leda till välsmakande prototyper som är attraktiva för konsumenterna. Därför ingår en en smakprovning i satsningen. Den äger rum i Måltidens hus i Grythyttan den 16 november. Provsmakarpanelen inkluderar bland annat krögaren Tareq Taylor och Lina Gebäck från e-handelsföretaget Linas Matkasse. ingår i panelen.

De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

Här är de 15 projekt som fått en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper:

Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat
Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB
"Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass."

Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester
Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik
"Ska göra en skyr-liknande produkt baserad på komponenter från raps istället för mjölk. Skyr baserad på raps har flera hälsofördelar ger betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med baserat på komjölk."

MareDura i mat - för en hållbar framtid
Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik
"Projektet ska ta fram en proteinrik biomassa med proteiner från jäst, fisk och alger. Råvarorna ska helt eller delvis komma från industriella biflöden."

Tenebrio molitor - smaklig, hälsosam och hållbar
SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
"Ska utveckla en god och hälsosam produkt som baserar sig på protein från mjölmask, som genom att födas upp på vegetabiliska matrester blir en klimatsmart proteinkälla."

Ärttempe - ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden
Mögelmat AB
"Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor."

Shark - ny delikatessprodukt baserad på musslor
SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
"Ska utveckla en delikatessprodukt baserat på musslor, som ger svenska livsmedelsföretag möjlighet att erbjuda proteinrika påläggs- och måltidsprodukter med hälsosam och klimatsmart profil."

Smat - smart mat av havre och odlade muskelceller
SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
"Ska ta fram en prototypprodukt där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött."

Mjölmaskprotein - en ny livsmedelsråvara
Tebrito AB
"Ska raffinera mjölmask till proteinpulver från mjölmask, och med denna proteinråvara ta fram livsmedelsprototyper."

Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja
JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
"Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola."

Utveckling av välsmakande sportnutritionsprodukt baserad på lyserade svenska blåmusslor
Eicorn AB
"Ska skapa en sportnutritionsprodukt genom att smak- och luktkaraktärisera musselråvara, som ska utgöra grunden i en ekologisk, närproducerad och klimatsmart proteinbar eller drickbar produkt."

Mellanmål på svensk böna
Åse-Glass AB
"Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp."

Gråärtor - en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin
Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan
"Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött."

Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket
Lantmännen agroetanol AB
"Ska undersöka möjligheten att förädla svampprotein till ett eller flera livsmedel, för att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett närodlat, hälsosamt, smakrikt svampprotein med hög klimatprestanda."

Smartgrillers - en nutritionell smaksensation
Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg
"Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige."

Hakuna Färs - baserad på klimatsmarta insekter
Hakuna mat AB
"Ska utveckla en nyttig, formbar och miljömässig färs baserad på syrsor och mjölmask, som är konkurrenskraftig med kött. Fokusgrupper kommer att användas för att få fram tilltalande smaker."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093