23948sdkhjf

Livsmedelsverket stänger ekoslakteri

Brottby-slakteri tvingas stänga efter flera varningar om brister. "Ovanligt stark åtgärd", säger myndigheten.
Under de senaste åren har Livsmedelsverket vid ett flertal tillfällen påtalat att slakteriet Husa Gårds och anläggningen i Brottby norr om Stockholm bryter mot lagstiftningen. Det har, förutom brister i personlig hygien, handlat om felaktig hantering av slaktkroppar och organ vid slakt.

Enligt Livsmedelsverket har det Krav-certifierade företaget, som ägs och drivs av de drivande krafterna bakom bildandet av Krav 1985, Staffan Ahrén, trots påpekanden och beslut om föreläggande verkar företaget "inte förstått allvaret" och inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få bukt med problemen.

Nu meddelar Livsmedelsverket att Husa Gård inte längre får slakteri- och styckningsverksamhet, ett förbud som gäller från och med 3 maj. Även detta beslut beror på att myndigheten funnit brister i rutiner för hygien, djurhälsa och djurskydd.

— Det är ovanligt att vi måste ta till en så stark åtgärd. Men företaget har inte lyckats åtgärda allvarliga brister som till exempel kan leda till att konsumenter utsätts för smitta, säger Martin Lindblom, avdelningschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Beslutet kan överklagas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078