Läs också: Svenskt Kött har unika fördelar
— Nötkreaturen har gjorts till syndabock i klimatdebatten. Men det är stor skillnad på hur uppfödning ser ut i olika delar av världen. Jag tycker att det är hög tid att lyfta fram det svenska nötköttets miljö- och klimatfördelar, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött, i ett pressmeddelande. Branschorganisationen har därför tagit fram en rapport i vilken fakta om nötköttsproduktionen i Sverige och i världen sammanställts. Bland annat framhåller Svenskt Kött att FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO kommit fram till att det avger 2,5 gånger mindre växthusgaser att producera ett kilo nötkött i Sverige jämfört med det globala genomsnittet. Samtidigt fortsätter antalet nötkreatur minska i landet och idag står den svenska uppfödningen för 52,4 procent av nötköttskonsumtionen i landet. 70 procent av det klimatavtryck som vår svenska livsmedelskonsumtion skapar sker i andra länder, hävdar Svenskt Kött. — Svensk nötköttsproduktion står sig väldigt bra i en internationell jämförelse och bidrar samtidigt med betydande vinster för vår miljö. Det är angeläget att ge svenska uppfödare råg i ryggen och att den svenska uppfödningen inte fortsätter att minska. Vi måste ha mer av ett helhetsperspektiv när vi diskuterar åtgärder för att minska vår klimatpåverkan, säger Elisabet Qvarford.