23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Bra blåbärsår ger klirr i kassan för många

Stora mängder bär går på export till hälsokost- och medicinföretag.
P4 Gävleborg.











I år spås det vara rekordår för blåbären och det gläder framförallt världens medicin och hälsoföretag. För det alla mesta av bärskörden går numera på export och används till hälsokost och medicin. Det rapporterar Stefan Hansson är bäruppköpare i Bollnäs och han ser verkligen hur bärbranschen förändrats. Exporten av framförallt blåbär ökar hela tiden och kvalitetskontrollen är stenhård. – Vi får sända in prover på våra bär för analys och det handlar i huvudsak om halterna av antioxidanter, berättar Stefan Hansson för radion. Den svenska skogen producerar 500 000 ton bär en bra säsong. Enligt P4 Gävleborg är det endast 20 000 ton som plockas och tas tillvara. Av dessa 20 000 ton är cirka hälften blåbär. I Sverige rensas sedan bären, fryses ned och skickas vidare till fabriker som utvinner extrakt av bland annat antioxidanter. Pulvret används sedan av de globala medicin- och hälsoföretagen.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.079