23948sdkhjf

Siljans Chark misstänks för felaktig halalslakt

Bedövningen av djuren ska enligt anmälaren inte ha varit tillräcklig.
Livsmedelverket har gjort en anmälan till åklagare om brott mot djurskyddslagen, detta sedan lamm som halalslaktats vid Siljans Chark ska ha utsatts för onödigt lidande. Det skriver Dalarnas Tidning, DT.

Händelsen – som inträffade vid Siljans Chark slakteri i Ickholmen, Rättvik den 30 juni – handlar om att ett antal får inte ska ha fått tillräckligt med bedövning innan de avlivades genom att tömmas på blod.

– Det finns tydliga regler och rutiner om hur det ska gå till att slakta, även när det gäller så kallad halalslakt, förklarar slakterichef Runar Gustavsson för DT.

Vid halalslakt kräver beställaren att en person med kunskap om religonen och som har erfarenhet ska vara närvarande och se till att islams regler följs. Personen som hade uppdraget, och inte är anställd av Siljans Chark, har varit verksam vid slakt av djur under tio år och även hjälpt till i Ickholmen. Personen är också den som avlivar lammet genom så kallad avblodning.

Det som hände den 30 juni var att en veterinär som befann sig på plats reagerade på att det fanns lamm som inte var tillräckligt bedövade vid slakten. I sin anmälan skriver veterinären att "det beskrivna förfarandet har utsatt berörda djur för en svår stress och ett lidande som inte är försumbart".

– När jag fick kännedom om det inträffade på kvällen, så kallade jag upp personen morgonen efter och bad personen att lämna slakteriet och entledigade denna från uppdraget, säger Runar Gustafsson till tidningen, och fortsätter:

– Det som skett är tråkigt och vi kommer inte ifrån vårt ansvar men det finns också ett personligt ansvar hos den personen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078