23948sdkhjf

Svenskar vill äta alger

Mer än varannan svensk kan tänka sig lägga alger på tallriken i framtiden.
När svenskarna funderar över framtidens mat är det alger som lockar mest. Mer än varannan, 56 procent, kan tänka få i sig protein den vägen. Det visar en Sifoundersökning som Coop beställt. Endast var fjärde tillfrågad tackar nej till att lägga alger, insekter eller laboratorieodlat kött.

— I dag får vi en stor del av vårt protein från mat som inte är hållbar i längden. Vi måste tänka nytt för att jordens resurser ska räcka, så det är glädjande att svenskarna är nyfikna på framtidens mat, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop, i ett pressmeddelande.

19 procent av de tillfrågade var öppna för att äta insekter.

— Nya råvaror lockar fram nya sätt att laga mat. När vi ställer om till att äta mer hållbart kommer det att ge oss spännande smakupplevelser vi aldrig varit med om förut, säger Paul Svensson, stjärnkock och jurymedlem för Coops Änglamarkspriset.

Den största öppenheten inför framtidsalternativen finns hos de yngre, visar undersökningen. Och män är mer intresserade än kvinnor av framtidens alternativ Andelen kvinnor som inte kan tänka sig vare sig insekter, alger eller odlat kött är 29 procent, jämfört med 21 procent bland männen.

Enligt undersökningen är odlat kött den stora vattendelaren. Varannan person mellan 18-29 år kan tänka sig att äta labbodlad biff medan det endast är 16 procent av personer över 65 procent som känner sig sugna.


Om undersökningen

Sifoundersökningen genomfördes som onlineintervjuer den 8–16 juni 2016. Följande fråga ställdes till 1 000 svenskar: ”Vad av följande kan du i dag tänka dig att äta i framtiden?”. 19 procent svarade ”insekter”, 56 procent svarade ”alger”, och 27 procent svarade ”odlat kött framställt på syntetisk väg”. ”Ingen av ovanstående” svarade 25 procent och 9 procent svarade ”Tveksam, vet ej”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082