23948sdkhjf

Snart införs läskskatten

"Tusentals kommer att förlora jobbet", hävdar branschen.
Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron och hans kabinett överlevde inte brexit-omröstningen.

Men det gjorde den tidigare finansministern George Osbornes budgetförslag som går ut på att livsmedelsföretag som tillverkar dryck med en sockerhalt på över 5 gram per 100 milliliter ska krävas på en särskild sockerskatt. Intäkterna, uppskattningsvis runt 5 miljarder kronor årligen, ska öronmärkas till satsningar på mer fysisk aktivitet i skolan.

Läs också: Svensk sockerskatt avvisas

Enligt The Times har Storbritanniens nya premiärminister Theresa May valt att vidhålla samma linje. Det brittiska hälsodepartementet anser läsk och andra sockerrika drycker är den enskilt största källan till socker för brittiska barn, varav närmare var tredje mellan två och femton år uppges vara överviktiga.

Läskbranschen jublar dock inte. Enligt Gavin Partington, chef på branschorganisationen British Soft Drinks Association, kommer skatten leda till att tusentals förlorar jobbet, samtidigt som åtgärden i sig kommer att misslyckas. Det rapporterar TT.

Den nya sockerskatten ska införas 2018, vilket anses vara tillräckligt för läkstillverkare att anpassa innehållet i sina produkter.

Att införa en liknande beskattning i Sverige har avvisats av folkhälsominister Gabriel Wikström (s).

"Det ska bli intressant att följa utvecklingen och resultaten av den sockerskatt som Storbritannien nu inför. Samtidigt vet vi att skatter av den typen kan vara problematiska. Just nu är det därför inte aktuellt att införa någon särskild skatt på socker", uppgav han i våras då det brittiska förslaget presenterades.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094