23948sdkhjf

Ekomärkning för hela Karlstad

14 000 dagliga luncher i Karlstad kommun blir Krav-certifierade.
Det rör sig om 58 skolor och förskolor, 14 000 luncher och många, många frukostar och mellanmål när Karlstad kommun Krav-certifierar sina offentliga kök.

– För att en skolrestaurang ska kunna Krav-certifieras krävs bland annat att minst 25 procent av alla inköp är ekologiska, inga rödlistade fiskar eller skaldjur och rengöringsmedel ska vara miljömärkta. I dag ligger vi mellan 32-37 procent ekologiskt så vi är på väg mot nästa steg på 50 procent. Det vill vi uppnå till år 2020, säger kökschefen Bernt Thyrell till Nya Wermlands-Tidningen.

Bland de många varor som bytts ut i Karlstads-köken till Krav-märkt, ekologiskt och MSC-märkt finns bland annat pasta, potatis, nötkött, rotfrukter, frukt. Satsningen är en del av kommunens projekt för klimatsmart mat som startades för ett år sedan, med målet att minska matens klimatpåverkan i allt från inköp till minskat svinn. Krav-certifieringen kostar ungefär 500 kronor per kök och år.

För att nå den högsta Krav-certifieringen på tre stjärnor krävs att man använder sig av minst 90 procent godkända livsmedel. Idag har 26 restauranger i Sverige denna märkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078