23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Svenska bönor hett eftertraktade

Hög efterfrågan på trendiga baljväxter gör att odlarna knappt hinner med.








Läs också: Bönpasta ska bli nya pålägget



















Läs också:Saltå Kvarn värvar bönexpertÖland, som historiskt sett stått för nästan hela landets produktion av bruna bönor, är epicentrum för den nya böntrenden som blir allt starkare i Sverige, rapporterar TT. – Det finns absolut en böntrend. Det gäller baljväxter över huvud taget. Det är nytt i mat och det är ersättning till kött, och miljövänligt att producera. Svenskarna vill köpa svenskt också, säger Frans Johnson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, till TT. De senaste åren har lantbrukare på ön utökat odlingen till svarta, röda och vita bönor för att så gott som möjligt kunna möta efterfrågan på baljväxter. – Det är på gränsen. Vi jagar nya odlare med ljus och lykta. Det funkar inte att odla dessa bönor i alla delar av landet. Det kräver ett visst klimat. Vi hoppas på Gotland och i Kalmartrakten, säger Stefan Lundgren, produktionschef på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, till TT. Den ekonomiska föreningen tar emot de frostskygga skördarna, som kräver vatten och värme vid rätt tid på året, från 160 medlemmar och säljer vidare till grossister och livsmedelsföretag. – Det är därför det odlas så mycket på Öland, här har vi ingen frost. Kommer det frost är det kört, säger Stefan Lundgren till TT.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.125