23948sdkhjf

Lantmännen hårdsatsar i Kalmar

Hela verksamheten samlas under ett tak när Lantmännen fortsätter bygga i Kalmar.
Efter att danska lantbrukskoncernen Danish Agro meddelade sitt köp av Kalmar lantmän svarade Lantmännen upp med en kraftmätning. En tydlig målsättning uttalades av Johan Andersson, chef för Lantmännens division Lantbruk, till Barometern tidigare i år: att erövra en marknadsandel på 20-30 procent inom tre år.

Två spannmålsmottagningar öppnades förra året; en i Kalmar och en på Öland, och för några veckor sedan gick det första egna lasset spannmål från Kalmars hamn till förädling i Norrköping. Första lasten gick på 3500 ton, och trots att skördemottagningen tippades bli totalt 5000 ton tror Lantmännen att siffran fördubblas.

– Jag hoppas att vi kan väga in upp emot 10 000 ton under hösten så vi kommer att få använda hamnen fler gånger, säger Paul Dring, regionchef syd för Lantmännen, till Barometern.

Nu fortsätter Lantmännen sin storsatsning genom att samla hela verksamheten, bestående av Lantmännen Lantbruk, Maskin samt medlemsavdelning under ett tak i en ny anläggning i Kalmar. Samtidigt kommer närvaron i Högsby, Borgholm och Lenhovda att finnas kvar, tillsammans med en förstärkning på Öland i form av ny anläggning för service och reservdelar i Färjestaden. Senast i slutet av 2017 ska den nya anläggningen vara på plats.

– Vi etablerar nya samarbeten i en mycket expansiv lantbruksregion. Under hösten övertar vi MG Maskingruppens verksamhet i Färjestaden, vilken omfattar verkstad, reservdelar och butik. Det innebär en ökad närvaro på Öland och en högre tillgänglighet för lantbrukarna, säger Jonas Fröberg, chef på Lantmännen Maskin i ett pressmeddelande.

Tidningen Barometern uppger att Lantmännen nu diskuterar med Kalmar kommun om lämplig mark för byggnationen. Enligt Lantmännen själva har intresset för medlemsskap i regionen ökat i och med den nya satsningen.

– I fredag hade vi 250 medlemmar, men antalet ökar varje dag. Vårt mål är att starta ett eget distrikt för medlemmarna här och det finns ett stort intresse för att så ska bli fallet, säger Jenny Andrén, medlemsansvarig, till Barometern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078