23948sdkhjf

McDonald's lovar gratis boende för att fylla jobben

Snabbmatskedjan genomgår ungersk personalkris, men är inte ensamma.
McDonald's står inför en arbetskraftskris så svår att de måste erbjuda gratis boende till anställda i Ungern för att kunna värva nytt, rapporterar Bloomberg. I ett försök att fylla sina lediga platser har snabbmatskedjan under året kört en kampanj i ungerska tidningar där nyanställda får gratis boende och bara betalar el, vatten och värme.

Östeuropa är inte bara en svår nöt för McDonald's att knäcka. Även Lidl lovar lägenheter i Prag och har höjt sina löner med 25 procent i Tjeckien samt 20 procent i Ungern. Konsultföretaget PricewaterhouseCoopers årliga undersökning beskriver problemet med en fråga som alla investerare måste ställa sig innan de startar upp i regionen: "Kommer jag kunna hitta tillräckligt mycket personal för att få min verksamhet att fungera?".

Orsaken sägs vara att kombinationen av åldrande befolkningar, en motvillighet till massinvandring, tillsammans med miljontals emigranter som söker sig till rikare europeiska länder, vilket har lämnat tusentals positioner ofyllda och höjt lönerna i genomsnitt.

Trots en ökning av löner i hela östra Europa är löneskillnaderna fortfarande avsevärda jämfört med genomsnittet. Slovakien, Tjeckien, Ungern och Polen ligger alla runt 10 euro i timmen medan EU-genomsnittet ligger på 25 euro, enligt Eurostat.

"Att erbjuda boende kan vara ett effektivt rekryteringsverktyg i områden med arbetskraftskris för andra företag också", säger McDonald's i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079