23948sdkhjf

Svenska kedjan lönsammast i Europa

Spränger 100-miljardersgränsen – har enligt analytiker 50 procent högre lönsamhet än europeiska konkurrenter.
Ica-gruppens senaste årsredovisning visar upp en enorm vinst. Jämfört med 2014 års resultat på 2,7 miljarder har fjolårets resultat skjutit i höjden: 4,9 miljarder kronor. Fjolårets omsättning visar 101 miljarder kronor, att jämföras med 87 miljarder kronor från året innan. En hög rörelsemarginal på 4,7 procent för matdelen av Ica-gruppen kan innebära att Ica är överlägsna i Europa.

– Det är väldigt mycket. Det vi ser är Icas grossiströrelse. Sedan har alla enskilda handlare en marginal ovanpå det, i snitt ligger de på en rörelsemarginal runt 2-3 procent. Så totalt sett har Ica-sfären en marginal på nästan 6 procent. Det är högt för att vara mat, säger Niklas Ekman, analytiker på Carnegie, till Svenska Dagbladet.

I och med att snittet för branschen i Europa ligger på mellan 3-4 procents lönsamhet drar Niklas Ekman slutsatsen att Ica har 50 procent högre lönsamhet jämfört med övriga i Europa-toppen. Det innebär att Ica placerar sig högre än jättar som brittiska Tesco och Sainsbury, samt franska Carrefour.

Hemligheten bakom uppges av analytiker vara själva strukturen, där butikerna sköts av handlare, medan logistik, kommunikation och effektivisering sköts centralt. De stora inköpspartierna leder till låga priser i butik.

– Ica kan göra inköp i stor skala och har sedan ett effektivt distributionssystem på plats, säger Fredrik Ivarsson, analytiker på Kepler Cheuvreux, till Svenska Dagbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11