23948sdkhjf

Svenska unga bönder mer positiva

Jämfört med andra EU-länder ser svenska lantbrukare ljusare på framtiden, trots missnöje med lönsamheten.
En lönsamhetsundersökning som genomförts i elva EU-länder under första halvåret visar att de flesta europeiska lantbrukare är missnöjda med sina inkomster och tror dessutom inte på ett uppsving i framtiden.

De svenska unga bönderna sticker ut – de ser ljusare på lönsamheten jämfört med både sina europeiska kollegor och äldre svenska bönder.

I åldersgruppen 31-40 år skulle 78 procent råda unga att bli lantbrukare, och de tror också i hög grad att förutsättningarna för lantbrukare kommer att förbättras inom fem år.

– Det svenska jordbruket är uppskattat av konsumenterna och det finns en efterfrågan på de svenska produkterna, vilket gjort att vi kunnat hålla högre priser i Sverige än i övriga Europa. Det tror vi är en avgörande faktor när det gäller uppfattningen som de svenska lantbruksföretagen har, säger Jimmy Larsson från LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Synen på samtida och framtida lönsamhet är något förbättrad, men fler lantbrukare uppger att deras lönsamhet är dålig eller mycket dålig, än god.

Som väntat är lönsamheten värst för mjölkföretagen, medan det bara är bland grisköttsproducenter som fler ser sin lönsamhet som god snarare än dålig.

I övriga Europa har förhoppningarna om ett ekonomiskt uppsving avtagit. Värst är det i Tyskland, där tillfredsställelsen med den ekonomiska situationen är kvar på sin lägsta nivå, samtidigt som fler tappar hoppet på en nytändning. Liknande situationer syns i Belgien, England, Frankrike, Italien, Rumänien och Ungern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128