23948sdkhjf

Köttklassiker stadigt barnfamiljers favorit – men fler vill äta vego

Coop vill hjälpa barnfamiljer att äta mer grönt med ny sajt och podd med Paul Svensson.
Enligt en undersökning utförd av Coop äter nästan hälften av barnfamiljerna aldrig vegetariskt – den sammanställda topp tio-listan består enbart av kötträtter, med spaghetti och köttfärssås i topp.

Samtidigt uppger fyra av tio familjer att de vill äta mindre kött. Därför startar Coop projektet ”Nya vardagsmaten” i syfte att lyfta upp grönare mat.

Till sin hjälp tar de tv-kocken Paul Svensson, som de senaste åren gjort flera satsningar på att införa mer grönt både på restauranger och i hemmaköken.

– Svensken äter för mycket kött idag och det är inte hållbart på sikt. Men vi på Coop tror inte att man ändrar beteende med pekpinnar. Därför vill vi ge inspiration och konkreta tips på hur man kan införa mer grönt i vardagsmaten, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop i ett pressmeddelande.

Tillsammans med en podcast på tio avsnitt där Paul Svensson med gäster tipsar om hur man kan göra maten grönare, lanserar även Coop sajten ”Nya vardagsmaten” som ger förslag på köttminskning i vardagsrätter.

– Vi har tagit fram recept på vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda de traditionella rätterna. Det handlar om att börja laga ett par nya rätter och få in dem i vardagsrutinen, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

I undersökningen uppger en av tre att de äter kött fler än tre gånger under en vanlig vecka, medan en familj av tio säger att de äter vegetariskt varje vecka.

Undersökningen genomfördes bland 212 barnfamiljer i Coops medlemspanel under slutet av augusti i år.

Tio favoriträtter
Ingen vegetarisk rätt hamnar på topp tio när barnfamiljer listar sina favoriter. Pannkakor, som är första vegetariska rätten, hamnar på tolfte plats.

1. Spaghetti och köttfärssås
2. Köttbullar och potatis
3. Kyckling med ris
4. Köttbullar och makaroner
5. Fisk och potatis
6. Tacos
7. Kyckling i ugn
8. Korv stroganoff
9. Falukorv och makaroner
10. Korv
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109