23948sdkhjf

Vinst på kassar till forskning – inte handlare

"Självklart kan inte handeln stoppa dessa enorma summor i sina egna fickor."
Naturvårdsverket föreslog tidigare i år att det låga priset på plastkassar är oansvarigt och därför behöver höjas till fem kronor för att nå EU-målet om minskad användning av plastkassar.

Konsumentföreningen Stockholm (KSF) svarar på förslaget och höjer insatsen: vinsten borde gå till forskning och innovation – inte till handeln. Dessutom ska alla typer av kassar ha en avgift.

– Vi tycker att det ska tas ut en rejäl avgift på alla bärkassar, även på papperskassar och kassar av andra material men lägre avgift på de som är mindre miljöbelastande. Självklart kan inte handeln stoppa dessa enorma summor i sina egna fickor, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm till Dagens Nyheter idag.

KSF anser att pengarna borde gå till forskning om nya plaster eller andra material som är bättre lämpade för människa och miljö. Tidigare i vår gjorde KSF en undersökning om vilken bärkasse som var minst miljöskadlig och rekommenderade en hopvikbar kasse som kan bäras med i väskan eller fickan och kan användas många gånger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094