23948sdkhjf

Mjölkledaren lämnar Arla

Ordföranden för Sveriges mjölkbönder tar ett beslut som kan ge stora svallvågor.
Ordföranden för Sveriges mjölkbönder, Stefan Gård, tar ett beslut som rör om i mjölksoppan: som flera andra Arla-bönder gjort i år lämnar han för lokala Wermlands mejeri, rapporterar ATL.

Stefan Gård har länge varit vokal mot Arlas låga mjölkpriser och beskriver sin egen ekonomiska situation i och med bytet som att gå från olönsam till "okej". Den största orsaken är att Arla baserar ersättningen på pressade världsmarknadspriser och inte vad som är ett rimligt pris för vad svenska bönder behöver för att gå runt – enligt Gård är affärsidén inte förenlig med svenska produktionsvillkor.

– Det finns ingen anledning att producera något man inte tjänar pengar på. Det är så långt från företagande som det kan vara. Varför ska jag jobba gratis åt kollektivet när det är kollektivets sak att jobba för mig? Det är så bakvänt så det är inte sant, säger han till tidningen.

Gård efterfrågar en förändring av fördelningen av pengarna i Arla, annars ser han en extrem svår situation växa fram. Arla betalar i dagsläget 2,54 kronor per kilogram konventionell mjölk, medan Sveriges mjölkbönder räknat fram att priset bör ligga på 4,30 per kilogram för att man som bonde ska kunna gå runt

Bytet till Wermlands sker i och med årsskiftet och Gård kommer att fortsätta sitt uppdrag som ordförande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078