23948sdkhjf

Svenska näsan bakom Absoluts miljarder

Per Hermansson kallas "The Billion Dollar Nose" – utvecklar smaker åt spritjätten.
Han bär världens fjärde största spritvarumärke – med sin finkänsliga näsa. Per Hermansson är Absolut Vodkas smakdesigner sedan 20 år tillbaka, och har tagit fram smak-hits som Kahlua, Malibu och alla olika Absolut-varianter som lanserats de senast två decennierna, skriver Veckans Affärer.

I Absolut-fabriken i Åhus rullar det ut miljontals liter vodka, men det kan komma att förändras i och med den krympande amerikanska försäljningen. Det är upp till Per Hermansson att hitta rätt smaker för en produkt som kan locka till sig huvudmålgruppen – milleniegenerationen.

I laboratoriumet i Stockholm planerar Hermansson nästa produkt. Den senaste, Oak, är en blandning mellan vodka och mörk sprit som lagrats på ekfat – en flört med den allt större konsumtionen av mörk sprit. Enligt honom är vodkamakandet som att komponera musik, där varje ingrediens har sin plats i symfonin. Allt handlar om att smaka av, något han gör 30-40 gånger om dagen – självklart utan att svälja.

Hermansson tillhör den lilla gruppen människor som kan kallas supersmakare, vilket bekräftas genom ett test. Ett frimärke med en speciell substans läggs på tungan och om man har ett normalt smaksinne får men en obehaglig upplevelse – om man kräks är man supersmakare. Men bara det räcker inte för att slå igenom:

– Du måste såklart ha förståelse för smak, förstå smakbalansen och vad som är rätt och fel. Sedan måste du ha någon förståelse för hur det här ska kunnas säljas. Det måste du ha med dig från början, säger Per Hermansson, till Veckans Affärer.

Likt den senaste tidens ökning mikrobryggerier som producerar öl börjar det också dyka upp fler och fler små producenter av vodka, både i Sverige och USA. Det ser Per Hermansson som en utmaning, men säger samtidigt att det är något som eggar på även de stora.

– Vi är styrda av ett regelverk, men det pågår en utveckling hela tiden. Som kund kan man absolut förvänta sig nya saker inom vodka. Utan tvekan, säger Hermansson till Veckans Affärer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093