23948sdkhjf

Barnfamiljerna: skriv ut sockermängden

70 procent av Sveriges barnfamiljer vill veta hur mycket tillsatt socker det är i produkterna.
De många diskussionerna om sockerskatt de senaste åren verka ha satt sina spår – i alla fall hos barnfamiljerna. Enligt en rapport från Svensk Dagligvaruhandel och Demoskop visade det sig att sju av tio barnfamiljer vill dra ner på sockerkonsumtionen och lika många vill att mängden tillsatt socker ska skrivas ut på förpackningarna.

Problemet är att det enligt lagstiftning inte är tillåtet. Istället ska näringsdeklarationen beskriva sockerarter, det vill säga både naturligt och tillsatt socker. Svensk Dagligvaruhandel är kritiska mot den typen av regel, då de ser ett behov hos konsumenten att veta hur som exempelvis är fruktsocker eller strösocker i en produkt.

– Att barnfamiljer skulle bli hjälpta av att tillsatt socker skrivs ut i näringsdeklarationen på livsmedelsförpackningar borde vara ett tillräckligt incitament för svenska politiker och myndigheter att arbeta för en förändring i det europeiska regelverket, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11