23948sdkhjf

Systembolaget fortsätter sälja kritiserade viner

Systembolaget kommer inte sluta ta in Robertsons viner trots konstaterade brister i arbetsförhållanden.
Ett sydafrikanskt fackförbund har kallat arbetsvillkoren hos vinproducenten Robertson som mycket hårda, med diskriminering och "slavliknande löner", men Systembolaget menar att producenten utvecklas i rätt riktning, skriver Svenska Dagbladet.

Det sydafrikanska fackförbundet har tidigare uppmanat svenska konsumenter att inte köpa viner från Robertson och vill att anställda på Systembolaget ska vägra att hantera Robertsons produkter.

Systembolaget har vid flera tillfällen konstaterat allvarliga brister hos producenten, och var på plats hos Robertson tidigare i september.

– Vi har sett ett för stort övertidsuttag, att anställningskontrakt har skrivits på språk som personalen inte förstår och otillräcklig skyddsutrustning bland annat, säger presschef Ida Ingerö till Svenska Dagbladet, men menar att införandet av en ledig dag per vecka är en "mycket positiv" förbättring.

Läs också: Ekologiskt fortsätter att sakta in

Enligt Ingerö är det främst uppgifter om begränsad föreningsfrihet som Systembolaget ser hårdast på, men eftersom uppgifterna skiftar mycket är det svårt att endast lita på det strejkande fackförbundet av de två som representerar arbetare hos Robertson.

Den sydafrikanska vinbranschen har backat de senaste åren efter liknande uppgifter om arbetsförhållanden, vilket samtidigt drabbar arbetare i ett land med 25-30 procents arbetslöshet.

Läs också: Systembolaget stödjer arbete mot korruption

– Det handlar om en extremt utsatt grupp som arbetar i vinbranschen, men det blir inte bättre av att man slutar handla med fattiga länder. Genom att handla med dem samtidigt som vi ställer tydliga krav, kan vi långsiktigt bidra till att förhållandena i Sydafrika förbättras, säger Ida Ingerö till Svenska Dagbladet.

Eftersom Systembolaget som monopol har en grundsyn på en likabehandling av alla produkter och ska vara märkesneutralt motsätter sig både Systembolaget och fackförbundet Unionen en bojkott från butiksmedarbetare att hantera vinerna.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.095