23948sdkhjf

SLV-krav: Slakterier måste planera bättre

För att säkerställa bättre kontroller kräver SLV att slakterier ska planera bemanningen bättre.
Slakterier måste planera bättre när det är dags för slakt för att säkerställa bra kontroller, menar Livsmedelsverket i en ny rapport.

Vid slakt ska en veterinär från Livsmedelsverket kontrollera alla djur, före, under och efter slakt. Om SLV inte bemannar för en kontroll kan slakten inte genomföras, vilket i sin tur kan leda till att SLV blir skadeståndsskyldigt.

Men idag saknas krav på framförhållning och slakterierna är alldeles för dåliga på att planera, menar verket. Oftast kallas veterinärer in på kort varsel, och kan få färdas långa sträckor för att kunna vara på plats vid kontrollerna. Avgifterna som slakteriföretagen betalar för bemanningen är dessutom kraftigt subventionerade, vilket innebär att de inte täcker för den jour- och beredskapsbemanning som idag är vanlig.

Arbetet med bemanningen är idag ett problem för arbetsmiljön, effektiviteten och kostnaderna och leder till en försämrad kontrollkvalitet, skriver verket i rapporten. Därför vill de utreda om det går att sätta krav på planering, samt om man kan skapa incitament för att bedriva en effektiv slakt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126