23948sdkhjf

Glasstillverkaren bygger ny fabrik

Stor efterfrågan gör att Lejonet & Björnen satsar på splitterny fabrik i Göteborg.
Glasstillverkaren Lejonet & Björnen bygger en helt ny fabrik för 32 miljoner i Göteborg för att kunna möta den stora efterfrågan på deras produkter. Nybyggnationen, som utförs av Serneke, omfattar kontor, lager och produktionslokal, för att kunna samla allt på ett ställe.

Enligt Katarina Mild, vd och ägare, är fabriken ett svar på den stora efterfrågan, vilket kräver en effektivare produktion.

– Produktionskapaciteten nu är egentligen större än vad vi kan nyttja. Det vi vill göra i och med fabriken är att effektivisera de inre processerna och skapa mer kontroll, säger Katarina Mild till Food Supply.

Genom att samla allt inom en fabrik, slipper nu Lejonet & Björnen dagens situation, där de sedan två år tillbaka hyr in sig på ett externt lager. Eftersom efterfrågan är störst på sommaren, är ett lager extremt viktigt för att kunna bygga upp inför årstidspeaken, och samtidigt ha en jämn produktion över hela året.

Nybygget medför också nyanställningar – från dagens 14 till 17 stycken under 2017. Först kommer två personer att anställas på säljsidan för att bredda försäljningsområdet.

– I dag är vi egentligen bara etablerade i Göteborg och Stockholm. Med två nya säljare som har Skåne och Stockholmsområdet i sikte hoppas vi kunna få upp distributionskanalerna, säger Katarina Mild till Food Supply.

På senare år har grossister som Martin & Servera samt Menigo visat ett större intresse för Lejonet & Björnens sortiment, och även restauranger och cafékedjor som vill komplettera sitt glassortiment med en premiumglass, menar Katarina Mild.

Lejonet & Björnen är något av ett klassiskt varumärke, grundat i Göteborg 1977. De nuvarande ägarna, Katarina och Håkan Mild, tog över 2009 och har satsat hårt på marknadstillväxt. Bland annat har Krav- och fairtrademärkta produkter varit i fokus, vilket lett till att de produkterna i dag står för 23 procent av bolagets omsättning när det gäller glass. Satsningen fortsätter nästa år, med lansering av fler produkter i sortimentet.

Råvarorna som hanteras i dagens fabrik i Gamlestaden kommer från främst från lokala och regionala leverantörer – mjölken är hämtad från Wapnö gård i Halland.

– Vi är den enda svenska premiumglasstillverkaren som är såväl Krav- som fairtrade-certifierad. Alla våra glassar och sorbeter tillverkas med naturliga råvaror och med hantverksmässiga metoder och det är något som våra kunder verkligen uppskattar, berättar Katarina Mild, vd för Lejonet & Björnen, i en kommentar.

Den nya fabriken är del av en större satsning att bredda varumärket i hela landet. Målet att öka fjolårets omsättning på 26 miljoner är redan fastställt:

– Inom fem år har vi en förhoppning på att ligga på 50 miljoner i omsättning, säger Katarina Mild.

Bygget startar i oktober och förväntas vara klart till hösten 2017.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062