23948sdkhjf

Planer för vodkafabrik i Värmland

Utländskt ägarintresse för svensk vodka ur gammalt släktrecept leder till miljoninvestering.
Wermeland Vodka kan bli nästa tillskott till den svenska vodkamarknaden. Grundat av fyra personer är projektets mål nu att samla tillräckligt mycket intresse för att kunna gå vidare med den färdiga modellen för vodkafabriken, som planeras byggas i norra Värmland, skriven Nya Wermlands Tidning.

För att få in kapital har de fyra grundarna startat en klubb, där varje medlem betalar 500 kronor för ett medlemsskap. Investerarna kommer automatiskt att bli aktieägare när medlemsantalet ökat och ett aktiebolag bildats. Klubben har redan 120 medlemmar, från bland annat USA, Norge och Finland, och flera ska ha visat intresse för att investera direkt i projektet.

Modellen är klar och den första investeringen är planlagd för fem miljoner kronor.

– Det är rätt omfattande regler när man skall bygga en fabrik som producerar alkohol. I den modell vi tagit fram kommer byggnaden att uppföras i två skepp och på toppen blir det en åtta meter hög skorsten som är en flaska där det på etiketten står Wermeland Vodka, säger Gunnar Lundkvist, en av projektägarna, till NWT.

Planen är att anlägga fabriken i den så kallade "finnskogen" i norra Värmland – inte bara för att receptet baseras på en av grundarnas släktrecept skapat av svedjefinnarna som odlade de nödvändiga ingredienserna svedjerova och tuvråg i området, utan också för att fabriken ska etablera produktion inom träprodukter. Exempel som diskuteras är grillkol och trähus i modulform.

Anläggningen av en vodkafabrik skulle kunna skapa upp till 50 nya jobb i området, vilket sägs vara den största anledningen till byggnationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079