23948sdkhjf

Årets glöggar – choklad och mousserande

Två ovanliga nytillskott till den svenska glöggmarknaden siktas.
Är det traditionella avslöjandet av årets Blossa-smak inte tillräckligt kittlande kanske dessa nya smaker är mer intressanta. Glöet är en kombination av glögg och mousserande medan Lucia är en chokladvariant på den klassiska juldrycken.

Efter att ha sett hemmagjorda glögg- och champagnerecept stiga i popularitet på nätet började en grupp finska innovatörer arbeta för att ta fram en mindre söt variant än vad hemmabrygderna bjöd på.

Förra året var receptet klart och Glöet tog Finland med storm. Den sprudlande glöggblandningen, som ska serveras kall, blev utsedd till Finlands bästa produkt. Enligt Antti Rinta-Huumo, skribent på Wine Magazine of Finland, smakar den halvtorra drycken mycket söta bär, med dofter av bland annat kanel, ingefära, apelsin.

Den andra uppseendeväckande glöggen, nygammal för i år, är Lucia chokladglögg. För första gången går det nu att hitta glöggen i Systembolagets hyllor, efter att ha blivit efterfrågad i många butiker.

– Det är fantastiskt roligt att Lucia Choklad nu får den plats på hyllan som den förtjänar. Glöggen får enastående kritik vilket inte minst syns på recensioner från svensk media, säger Lisa Lind, pressansvarig på importören Oenoforosgruppen, i ett uttalande.

Till skillnad från champagneglöggen serveras denna glögg från italienska producenten Giulio Cocchi bäst på traditionellt vis. De framträdande smakerna, förutom choklad och rostade kaffebönor, ska vara av de för glöggen klassiska karaktären: bland annat kanel, kryddnejlika och kardemumma.

Glöet finns tillgänglig i beställningssortimentet från november, medan Lucia chokladglögg finns i 78 butiker runtom i landet från 1 november.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11