23948sdkhjf

Inget åtal för smuggling av giftrik lax

Två män som åtalats för export av Östersjölax till Frankrike frias av Blekinge tingsrätt.
Två män som åtalats för grov smuggling efter att ha exporterat Östersjölax till Frankrike friades av Blekinge tingsrätt, rapporterar TT. Enligt EU-regler får inte Östersjölax som innehåller halter av dioxin över gränsvärdet säljas till andra EU-länder, bortsett från Finland och Lettland. Samtidigt finns det inget krav för att ta dioxinprover på laxen innan export, vilket gjorde att Blekinge tingsrätt valde att fria männen från åtal.

Åklagaren i målet yrkade på att den utpekade huvudmannen bakom exporten skulle få ett fängelsestraff på 3,5 år, ett lägre fängelsestraff för den andre mannen samt en företagsbot på 3 miljoner kronor. Efter att männen friades kommenterade åklagaren att domen skulle överklagas till hovrätten, och ifrågasatte hur export av den här typen av lax ska kunna stoppas utan provtagning.

– Sverige som nation har förbundit sig att inte föra ut sådan här lax på marknaden, säger åklagare Ingvar Wennersten till TT.

Sverige har ett undantag från EU:s gränsvärde för dioxiner i fisk, under förutsättningen att konsumenterna informeras om riskerna och får kostråd. Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket ska barn och kvinnor i fertil ålder inte äta fet Östersjöfisk äta eftersom den kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Övriga rekommenderas att inte äta den oftare än en gång per vecka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125