23948sdkhjf

Skräddarsydd gmo-potatis får odlas

Svenska forskare tar fram ny industripotatis med ny teknik – ersätter EU-förbjuden gmo-potatis.
Med hjälp av genmodifieringstekniken CRISPR/Cas9 har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitetet lyckats skapa en gmo-potatis för stärkelseindustrin – utan att lägga till främmande gener, skriver Sveriges Radio.

Den utvecklade potatissorten Amflora, som stoppades i EU 2012, hade som syfte att bara innehålla en av de två stärkelsesorter som potatis vanligtvis innehåller. För att få fram så mycket amylopektin som möjligt var man tvungen att blockera genen som skapade amylos genom att introducera främmande gener.

Det innebar att den gmo-klassades och stoppades på grund av stort motstånd från politiker och miljöorganisationer. Men den nya svenskutvecklade potatissorten kan producera samma resultat, med en ny teknik. I stället använder forskarna en gensax, vilket muterar bort den oönskade stärkelsen, utan att lägga till främmande gener. Det innebär att det inte heller krävs ett särskilt gmo-tillstånd för att odla potatisen.

Amylopektin efterfrågas främst av livsmedelsindustrin, främst som konsistensgivare. Stärkelseföretaget Lyckeby Starch har varit med och drivit projektet och ser nu stor potential i potatisen.

– Lyckeby siktar nu på att driva projektet vidare mot storskalig odling och tillverkning av nya hållbara ingredienser till livsmedelsindustrin, säger Mathias Samuelsson på Lyckeby till Land Lantbruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094