23948sdkhjf

Skånemejerier skippar 45 ton plast

2,1 miljoner plastflaskor blir kartong när drickyoghurten får nytt ombyte.
Tillsammans med Tetra Pak tar Skånemejerier ett steg mot mindre plastanvändande – 2,1 miljoner förpackningar som används till mejeriets drickyoghurtar ska i stället bli kartong från FSC-certifierad skog. Det ombytet, som Skånemejerier kallar steg ett i ett större skifte till kartong, motsvarar drygt 45 ton plast.

Förutom att vara ett miljövänligare alternativ är kartongflaskan även 40 procent lättare, vilket gör det inte krävs lika mycket material.

– Bytet till kartongflaskan är ett led i Skånemejeriers övergripande arbete med omsorg om djuren, naturen och inte minst konsumenten. Vi ser ett ökat intresse hos våra konsumenter för djuromsorg och miljöfrågor, säger Armina Nilsson, hållbarhetschef på Skånemejerier.

De tidigare plastflaskorna levererades tidigare färdiguppblåsta till mejerierna, vilket tog upp mycket plats i transporterna. I och med att kartongflaskorna i stället kommer på en rulle minskas även klimatpåverkan genom effektivare transporter.

Tetra Pak kommenterar skiftet med en tillbakablick till när de först revolutionerade mjölkförpackningarna med kartong i stället för glasflaskor, och hoppas på en liknande effekt igen.

– Nu ser vi ett nytt stort skifte. Människor i farten bryr sig om miljön och kartongflaskan blir då det självklara valet, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094