23948sdkhjf

Arla gjorde miljonförlust i Ryssland

Ryska dotterbolaget förlorade en halv miljon i veckan – embargot mot svensk mjölk stor anledning.
I och med sanktioner mot Ryssland efter landets annektering av Krim i Ukraina införde Ryssland embargo mot import av mejerivaror från EU, USA, Norge, Australien och Kanada för två år sedan.

Det är en av anledningarna till att Arlas ryska dotterbolag Arla Foods LLC gjorde en förlust på en halv miljon svenska kronor i veckan under 2015, vilket visas av siffror som tidningen ATL tagit fram efter att bolagets årsredovisning blivit tillgänglig i Ryssland.

Totalt innebär det en förlust på 26,5 miljoner kronor för bolaget, som innan embargot hade ett rörelseresultat på 79,7 miljoner kronor för 2013. Nästföljande år låg rörelseresultatet på bara 8,6 miljoner kronor, vilket innebar en förlust på cirka en miljon kronor.

Enligt Arla var det värt en förlust för att kunna stanna på den ryska marknaden. Nu har bolaget anpassat sin strategi och räknar med att gå med vinst – rörelseresultatet för 2016 kommer enligt Arla vara positivt.

– Vi visste att 2015 skulle bli det tuffaste året av dem alla. Men med det gjort så stärker vi vår närvaro och våra muskler så att vi är redo den dag embargot lyfts, säger Finn Hansen, ansvarig för Ryssland på Arla, till ATL.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078