23948sdkhjf

Cidermakaren vill skapa svensk terroir

Adopterar bort 1 000 träd i crowdfundingkampanj för utvecklingen av en ny äppelodlingskultur i Västerbotten.
Umeå-företaget Brännland Cider började göra cider för cirka sex år sedan – få anade då att svensk cider utan tillsatser skulle kunna mäta sig internationellt. Säkert är det också få som misstror deras senaste projekt, där man tillsammans med SLU och Umeå Universitet vill skapa blommande äppelodlingar i Västerbotten.

I samband med att Brännland lade grunden för sin iscider ville de också undersöka huruvida det gick att odla äpplen i norra Sverige, något som först bara verkade stanna vid en dröm. Men efter samtal med pomologer och cidermakare jorden runt visade det sig att det inte alls var omöjligt.

Nu har de planterat 1 000 äppelträd som de tror ska klara klimatet bra – en blandning av finska, ryska och svenska sorter – på Röbäcksdalen utanför Umeå. Brännland Ciders vd Andreas Sundgren Graniti förklarar målet med projektet: "Vi vill skapa en ny Europeisk cider-terroir med potential att slå världen med häpnad och vi vill förändra bilden av norra Sverige som kallt och ödsligt."

För att kunna realisera en spridning av Västerbottniska äppelodlingar vill Brännlands nu adoptera bort träden. För 250 kronor får man sitt namn på ett av träden, och bidrar därmed till forskning på odlingen, och förhoppningsvis stödja ett framtida äppelodlare i norr.

Adopterar man mer än 50 träd får man dessutom vara bland de första som får smaka på cidern som i framtiden producerats på odlingens äpplen. Klicka in på Brännlands Kickstarter för att ta en titt på insamlingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266