23948sdkhjf

Svenska myndigheter på jakt efter smittade ägg

112 personer i EU-länder har smittats av salmonella-ägg sedan i maj.
I slutet av augusti slogs det larm i flera EU-länder om salmonellasmittad ägg från Polen. Det visade sig att de första smittorna registrerats redan i maj, och totalt har 112 personer i 14 EU-länder drabbats. Nu letar Livsmedelsverket efter ägg som kan ha kommit till Sverige, skriver ATL.

Smittan ska ha spårats till ett företag i Polen, som har tio bönder som levererar ägg till dem. Samma packeri exporterar också ägg till Sverige, men Livsmedelsverket har inte själva lyckats spåra smittkällan.

– Jag kan tänka mig att det slinker in en pall ägg med ett större parti livsmedel som importeras från Polen och sedan säljs i partihallar och liknande. Vi har tidigare haft fall med smittade ägg från de baltiska länderna. Det är en följd av den fria marknaden och slopade gränskontroller, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till ATL.

Livsmedelsverket väntar nu på information från andra myndigheter i EU och har uppmanat svenska miljökontor att hålla ögonen öppna i jakt på ägg med stämpeln 3PL30221***.

Det polska packeriets export av färska ägg stoppades av polska myndigheter för ett par veckor sedan, men hittills vet ingen om det är den enda smittkällan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094