23948sdkhjf

Stockholm får egen fiskauktion

Den digitala auktionen riktar sig mot fiskhandlare, restauranger och grossister – öppnar på fredag.
Klart inte Stockholm vill vara sämre än Göteborg – bara 116 år senare får huvudstaden sin egen fiskauktion. Skillnaden är dock stor. Den nystartade auktionen, som kommer ha råvaror från Sverige, Danmark och Norge, är nämligen digital och låter fiskhandlare, restauranger och grossister handla från en dator eller mobilapp.

Den fysiska handelsplatsen är i Slakthusområdet, dit man också kan komma för att inspektera fisken och skaldjuren. Auktionen har kunnat förverkligas genom en sammanslagning med Smögens fiskauktion, som också är av det digitala slaget.

– Tanken är att förmedla fisk till Stockholmsområdet direkt från fisket utan mellanhänder. Det kan vara fisk och skaldjur från västkusten, fisk från Östersjön och insjöar eller löjrom från Kalix, säger Henrik Johansson, vd för Stockholms fiskauktion, till tidningen Mitt i.

Eftersom auktionen är digital kan man följa den var som helst, och man kan redan kvällen innan se vad som erbjuds från de olika båtarna. Genom ett digitalt auktionsur som räknar nedåt kan kunden stoppa klockan när de tycker sig ha träffat rätt pris. Därefter anges önskad mängd och sedan fortsätter auktionen med nästa parti.

Auktionen kommer att vara MSC-certifierad och målsättningen är att korta leden mellan fiskare och konsument. Invigningen sker fredag den 11 november, med medverkan av bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062