23948sdkhjf

Osäkra frön fortfarande i handeln

Enligt Livsmedelsverket ska de inte ätas alls – men linfröna säljs utan restriktioner.
Livsmedelsverket menar att krossade linfrön inte ska ätas alls – trots det säljs de utan vare sig restriktioner eller varningstext, skriver SVT Nyheter. Fröna, som annars brukar lyftas upp för sina magvänliga egenskaper, innehåller ämnet linmarin som i kroppen blir till giftigt vätecyanid.

Det kan leda till både illamående och kräkningar, men det är bara de krossade fröna som kan ge symptom och bör därför undvikas, menar Livsmedelsverket. Tidigare ansåg SLV att man kunde äta krossade linfrön om de genomgått en upphettningsprocess, som till exempel i bröd. För cirka ett år sedan ändrade de sig, och menar det inte finns tillräckligt med uppbackande fakta som visar på att upphettning minskar giftigheten.

– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Enligt SVT beror detta på att producenterna och SLV inte kan komma överens – verket kan inte förbjuda fröna utan bättre underlag och ser gärna att producenterna själva slutar sälja dem, medan till exempel Saltå Kvarn inte ser några skäl till att sluta sälja.

– Vi tycker att det är en bra produkt med bra egenskaper, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn, till SVT.

Åsa Lindeblad menar att det inte finns några faror så länge man inte äter för mycket krossade linfrön. Men hon efterfrågar samtidigt tydligare riktlinjer från verket för hur produkten ska märkas.

Enligt Livsmedelsverket räcker det med rekommendationen på deras hemsida – att sluta sälja. Det ser Saltå Kvarn inte på med blida ögon, som menar att om man skriver SLV:s rekommendation på förpackningen så kan man lika gärna sluta sälja produkten, vilket de inte har några planer på att göra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079