23948sdkhjf

Nätbutik med hemkörd helgsprit kritiseras

Verksamheten anser sig vara helt laglig – kallas dold detaljhandel av alkohol av expert.
Den nyöppnade nätbutiken Bubblig.se, som drivs av danskregistrerade företaget Nya Nya Nya, erbjuder ett 20-tal olika drycker inom öl, vin och sprit. Ett ganska magert utbud jämfört med många andra nätbutiker som säljer alkohol. Haken? Den här butiken levererar direkt till Malmödörrar på fredag- och lördagkvällar ända fram till midnatt.

Genom att driva företaget från Danmark, och använda bud för att varannan timme skicka varorna från andra sidan sundet, anser företaget att de inte bryter mot några regler. Enligt dem finns tillstånd från Skatteverket att sälja alkohol på nätet och de uppger sig betala svensk alkoholskatt och moms.

Men enligt Jörgen Hette, docent i EU-rätt vid Lunds universitet, är det här en extrem tolkning av alkohollagstiftningen.

– Själv menar jag att det här egentligen är förtäckt detaljhandel av alkohol i Sverige i strid med Systembolagets monopol, säger Jörgen Hette som för ett par år sedan ledde den statliga alkoholleveransutredningen, till Sydsvenskan.

I ett pressmeddelande från Bubblig-sajten menar företaget att de är till för de 25 procent av den svenska befolkningen som vill avskaffa det statliga monopolet.

– Det har länge varit möjligt att handla vin lagligt på nätet. Det här är samma princip fast istället för att vänta upp till en vecka har vi några timmars leveranstid, säger Johan Segerberg, kundansvarig på Bubblig.se, i pressmeddelandet.

Enligt företaget har man redan erbjudit sina tjänster under de tre senaste helgerna, och säger sig följa samma lagar som vid köp av alkohol i butik. Till exempel ska buden få se legitimation och neka utlämning i de fall där langning misstänks.

I en kommentar till Sydsvenskan säger Johan Segerberg att företaget kan tänkas växa utanför Malmö, men i och med ett av regeringen nyligen lagt förslag att skärpa alkohollagstiftningen ytterligare, kan den här typen av tjänster komma att stoppas helt och hållet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094