23948sdkhjf

Mat.se kan komma att säljas

Tumultartat på börsen när ett uppköpsbud läckte ut.
Vid 14:35 på måndagen stoppades all handel av aktier i Mat.se, som är listad på First North. Aktien hade kraftigt stigit efter lunch – vid handelsstoppet låg ökningen på nära 15 procent.

Det fanns ingen uppenbar anledning till den kraftiga höjningen, då företaget själva inte gått ut med någon ny information. Kort därpå lovade företagets vd Måns Danielson en förklaring.

Någon timme senare kom förklaringen: en ännu okänd aktör hade lagt ett preliminärt bud på alla utestående aktier och optioner i Mat.se. Enligt en kommentar som Avanzas sparekonom Claes Hemberg gjorde via Twitter, visar den kraftiga ökningen på att informationen förmodligen läckt ut på ett eller annat sätt.

Även Mat.se skrev i det förklarande pressmeddelandet att de gått ut med informationen om budet för att: "bolaget inte längre kan säkerställa att insiderinformationen är konfidentiell".

Vidare skriver företagets vd att ytterligare information får vänta: "Matse vill understryka att det inte finns några som helst garantier för att ett eventuellt offentligt erbjudande kommer att lämnas, eller till vilka villkor det i så fall skulle ske. Ytterligare information kommer att lämnas när så bedöms lämpligt."

När handeln av aktien återupptogs strax innan 17 rusade den upp med nästan 50 procent för att vid stängning landa på en 32-procentig ökning.

Under tisdagen fortsatte aktien att stiga – en halvtimme efter öppning hade den ökat med 13,5 procent. Det har också spekulerats i vem den okända budgivaren kan vara, med Axfood, Ica och Norgegruppen som utpekade potentiella köpare. Ingen av aktörerna har kommenterat angående frågor om budet. Även storägaren i Mathem, Mat.se:s konkurrent, har gett sin prognos till Dagens industri.

– Mest logiskt är en dagligvaruaktör i Norden. Men jag tror inte det är Coop eller Bergendahls, de har inte kapitalet till detta. Och Ica och Axfood satsar mycket på egen hand. Det är inte otänkbart att budgivaren kommer från annat nordiskt land än Sverige, säger Staffan Mörndal från Verdane Capital, till DI. Verdane är största ägaren i Mathem, och har dementerat att Mathem eller Verdane skulle ligga bakom budet.

Matse Holding, som är koncernen där Mat.se ingår driver bland annat matsajterna Kokaihop.se och Spisa.nu, samt kylleveransbolaget Cold Cargo Sweden. För några veckor sedan meddelade Mat.se att man ökat försäljningen i november med 34 procent jämfört med tidigare år, och beräknade en nettoomsättning på 81 miljoner under hela fjärde kvartalet.

Mat.se:s största ägare är Gavia Food, som i förlängningen är familjen Mattson, grundare av och tidigare ägare i Santa Maria.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078