23948sdkhjf

Lite livsmedel bland landsbygdsförslag

Bara ett av 75 förslag rör direkt livsmedelsproduktionen.
När landsbygdskommittén presenterade 75 förslag för regeringen om hur svensk landsbygd ska kunna utvecklas och gynna hela landet, var det bara ett som direkt rörde livsmedelsproduktionen.

Slutbetänkandet från kommittén, som består av elva politiker från alla riksdagspartier, tar visserligen upp att 23 kommuner behöver riktade åtgärder i form av sänkta arbetsgivar- och egenavgifter, vilket är något som skulle kunna gynna industrier. Men det direkta förslaget rör den nationella livsmedelsstrategin, en strategi som under längre tid varit under diskussion bland riksdagspartierna.

Enligt kommittén borde livsmedelsstrategins mål vara att "kraftigt öka den svenska livsmedelsproduktion". Förslaget som läggs fram är att offentliga upphandlingar får ett tillägg – de ska också ställa krav på produkterna som motsvarar svenska miljökrav och regler för djurskydd.

I samband med överlämningen av slutbetänkandet sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att regeringen planerar att lägga en proposition under våren 2018.

– Men jag utesluter inte att en del av förslagen kan sjösättas redan under detta år, tillägger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079