23948sdkhjf

Jätten stäms för mörkning

Coca-Cola ska ställas till svars efter anklagelser om vilseledning.
Den amerikanska ideella konsumentorganisationen The Center for Science in the Public Interest stämmer Coca-Cola och branschorganisationen The American Beverage Association (ABA) för att medvetet ha mörkat om hälsoriskerna med sockrad dryck, skriver Svt.

Stämningen har lämnats in på uppdrag av nonprofit-organisationen Praxis Project och man menar att läskjätten bland annat har förvridit forskning och fått fysisk inaktivitet att ta smällen för USA:s fetmaproblem i stället för en hög konsumtionen av läsk.

Vidare tar stämningen upp att både koncernen och branschorganisationen finansiellt stått bakom vinklad forskning och falsk marknadsföring – bland annat pekar man mot en siffror som visat att Coca-Cola mellan 2010 och 2015 spenderade cirka 120 miljoner dollar på bland annat forskning som hade som mål att tona ner hälsoriskerna med läsk.

Stämningen blir ett problem till i raden av många för amerikansk läskindustri, som också brottas med låga försäljningssiffror och ett ökat intresse för läskskatt i flera amerikanska städer. Både Coca-Cola och ABA har slagit ifrån sig kritiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109