23948sdkhjf

Fransk ursprungsmärkning möter kritik

När färdigmatens ingredienser ska redovisas noggrannare ryter branschorganisationen ifrån.
Från och med årsskiftet testar Frankrike en ny märkning: alla processade livsmedel med kött och mjölk från landet på ingredienslistan ska ursprungsmärkas. Det är ett test som sedan ska utvärderas för ett potentiellt införande i alla EU-länder, skriver Global Meat News.

Men testet har redan mött stark kritik. En talesperson för branschorganisationen FoodDrinkEurope (FDE), som bland annat representerar Livsmedelsföretagen tillsammans med en rad andra nationella organisationer, menar att testet kan leda till en ökning av tillverkningskostnaderna med 15 procent, skriver Global Meat News. Enligt organisationen kommer den kostnaden förmodligen gå ut över konsumenten.

Även Jean-Luc Mériaux, generalsekreterare för handelsorganisatinoen European Livestock and Meat Trading Union (UECBV), ser problem med märkningen och tror att det kommer leda till mindre handel och mer protektionism inom Europa.

För att omfattas av testets nya regler ska produkterna helt och hållet innehålla franskt kött och mjölk, med ett köttinnehåll på minst 8 procent. Genom märkningen, som är obligatorisk under de två närmsta åren, ska konsumenter kunna se varifrån djuret vars kött produkten innehåller är fött, uppfött och slaktat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079