23948sdkhjf

Tillgång till ekouppgifter ska lösas privat

Regeringen vill lägga offentlighetsansvaret för ekologiska aktörer på certifieringsorganen.
Allmänheten ska ha tillgång till informationen om vilka producenter som är certifierat ekologiska – det är regler som alla EU-länder ska följa.

Nu har regeringen lämnat in en proposition som lägger ansvaret att offentliggöra informationen på privata aktörer, med hänvisning till att det är de som sköter kontrollen av svenska ekologiska producenter.

Sverige har tidigare fått kritik från EU-kommissionen just för att allmänheten inte har tillgång till dessa uppgifter, och införandet av öppna register hos de olika organen syftar till att rätta till problemet.

Sex stycken certifieringsorgan har lämnat remissvar till propositionen, och fyra av dem tycker att det ligger på myndigheterna att förvalta ett gemensamt register.

Bland annat pekar kontrollorganen på ökade kostnader samt svårigheter för allmänheten att hitta information. Ett av organen menar att det finns risk mellan snedvriden konkurrens mellan kontrollorganen, då kostnaderna för att ta fram ett lämpligt system är densamma, trots varierande kundantal.

Regeringen ser inte att varken Livsmedelsverket eller Jordbruksverket ska ha något med registren att göra, vilket flera av kontrollorganen föreslår. I propositionen påpekar man att det inte behöver bli dyrt, då det räcker med en enkel lista. Dessutom kan en så angelägen konsument, som söker efter information om ekoproducenter, lätt navigera mellan de olika kontrollorganen.

Ytterligare information som ska publiceras i samband med offentliggörandet av producenterna är det som står på själva certifikatet – exempelvis vad man producerar och hur mycket.

Lagen föreslås träda i kraft från och med första maj i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078