23948sdkhjf

Potatiskoncernen växer starkt – investerar hundratals miljoner

Sveriges Stärkelseproducenter ser en tillväxt på över 10 procent när året räknas samman.
Den ekonomiska föreningen Sveriges Stärkelseproducenter, med bolag som bland annat Lyckeby Starch, Lyckeby Culinar och Kockens, visar upp goda resultat när räkenskapsåret september 2015 till augusti 2016 sammanställs. Man räknar på en tillväxt på drygt 10 procent, medan resultatet ligger på 107 miljoner kronor – en ökning med 7 procent jämfört med föregående år.

Dessutom ser man att odlare av stärkelsepotatis har en kraftigt förbättrad lönsamhet de senaste fem åren, där intäkten per hektar ökat med 25 procent. Det gör att man nu ser positivt på framtiden. Odlingen förväntas öka med 8 procent under 2017.

Resultatet tillsammans med goda prognoser innebär också att man kommer göra stora investeringar i utökad kapacitet för förädlade stärkelser till livsmedel. Man har sedan tidigare beslutat om att bygga till företaget Culinars anläggningar för att möjliggöra ökad flytande produktion, samt en indunstare i fabriken på Lister som ska göra gödningsmedel av potatisrester.

– Investeringen i Lister som är mitt i genomförandefasen ligger på 100 miljoner. De investeringar vi har tagit i dag vad det gäller förädlingen av livsmedelsstärkelse ligger någonstans i storleksordningen 30-40 miljoner och investeringen på Culinar är på cirka 20 miljoner, säger Sveriges Stärkelseproducenters vd Hans Berggren till tidningen ATL.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047