23948sdkhjf

Danska ägg slutar märkas som frigående

Äggproducenterna måste göra förändringar efter tolv inomhusveckor för hönsen.
I Danmark får producenter av frigående ägg inte längre sälja sina ägg under benämningen. I veckan går man nämligen över gränsen för EU:s regler om märkningen, då man tvingats hålla sina höns inomhus i tolv veckor för att skydda dem mot att bli smittade av fågelinfluensan H5N8, skriver Food Supply DK.

– Jag förstår de uppfödare som är irriterade över att fågelinfluensahotet innebär att de går miste om ytterligare intäkter, säger biträdande chefen för danska Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, i ett pressmeddelande.

Sedan Danmark drabbades av fågelinfluensan i mitten av november har fjäderfän i landet hållits under tak och inom hägn för att skydda dem från kontakt med vilda fåglar. Enligt Fødevarelsestyrelsen måste man stå kvar vid beslutet att hålla dem inne, då en smittad besättning kan skapa stora kostnader.

– Det skulle innebära en ytterligare förlängning av stängningen mot exportmarknader med stora förluster för fjäderfäindustrin, säger Stig Mellergaard.

Den 23 januari hittade man en smittad dansk anka, och i början av februari fick 25 djur i Ängelholm avlivas efter att ha drabbats av influensan. Därför anser Fødevarelsestyrelsen att man fortsatt måste hålla djuren inomhus tills vidare.

Tidigare har EU-kommissionen avvisat att man ska kunna göra undantag från reglerna för ägg från frigående höns, vilket innebär att äggen nu måste säljas utan den tidigare märkningen.

I Sverige går man över samma gräns natten mellan 12 och 13 februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078