23948sdkhjf

Många ändringar inom HK Scan – 50 varslas i Sverige

Skandinavienchefen slutar och 150 anställda varslas när koncernen vill vända negativ trend.
I samband med att HK Scan släpper bokslutet för 2016 sker en rad förändringar, där den största är varslet av 150 personer. Samtidigt möblerar man om i ledningsgruppen, som även får ett avbräck då chefen för Skandinavien, Göran Holm, avgår.

Skälet till de många förändringarna syns i redovisningen. Koncernen kallar 2016 för ett svagt år, där bara Baltikum, HK Scans minsta marknad, lyckades förbättra rörelseresultatet jämfört med 2015. Detta trots att fyra personer i den baltiska ledningsgruppen sparkats i december efter en insiderskandal.

Man pekar särskilt ut Sverige som en besvikelse. Där har man tappat marknadsandelar och halkar efter rejält jämfört med 2015. Nettoomsättningen minskade med cirka 37 miljoner euro och det jämförbara rörelseresultatet gick ner med cirka 7 miljoner euro jämfört med förra året. Anledningen uppges bland annat vara en brist på svenskt gris- och nötkött under våren och sommaren vilket resulterade i högre råvarupriser.

Enligt koncernen är den nuvarande modellen under granskning och man ska nu försöka effektivisera verksamheten. Det leder bland annat till att 150 personer varslas i hela koncernen. I en kommentar till ATL säger vd Jari Latvanen att det handlar om cirka 50 anställda i Sverige, och att förhandlingar med facket har inletts. Enligt HK Scan rör förhandlingarna inte produktionspersonalen.

Dessutom gör man flera förändringar i koncernens ledningsgrupp. Göran Holm, HK Scans Skandinavienchef, har valt att avgå från sitt uppdrag och slutar den 1 juni.

Ansvaret för problemtyngda området Sverige tas från den 2 maj över av Sofia Hyléen Toresson, som närmast kommer från positionen som försäljningschef för Findus. Fazer Mills chef Heli Arantola blir ny kategori- och konceptchef och kommer att ansvara för utvecklingen av HK Scans erbjudande samt för koncernens strategiprocess.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094