23948sdkhjf

Färre ägg när inomhuskravet fortsätter

Utbudet av ägg från frigående utehöns begränsas efter att man nått tolvveckorsregeln.
Nu händer samma sak för svenska ägg från frigående utehöns som för danska ägg i förra veckan – de måste sluta säljas som ägg från utehöns. Anledningen är att man enligt Jordbruksverkets beslut under tolv veckor hållit hönsen inomhus, på grund av fortsatt risk för att de ska smittas av fågelinfluensan H5N8.

Enligt en EU-förordning är det gränsen för hur många veckor som frigående utehöns får hållas inomhus innan man måste sluta sälja ägg under den benämningen.

Branschorganisationen Svenska Ägg varnar därför för att utbudet av ägg från utehöns kommer att minska från och med nästa vecka.

– Vi hoppas att smittorisken minskar så att vi snart kan låta hönsen gå ut igen. Vi följer Jordbruksverkets riskvärderingar med stort intresse, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

På grund av Jordbruksverkets bedömning om att smittorisken fortsatt är hög kommer alla fjäderfän fortsätta hållas inomhus tills vidare.

Äggen kommer i stället att säljas under benämningen "ägg från frigående höns inomhus", vilket innebär att producenterna får några kronor mindre per kilo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078