23948sdkhjf

65 kilo misstänkt stulet kött i restaurangrazzia

Polisen på Södermalm i Stockholm vill slå ut den växande svarta köttmarknaden.
Nyligen gjorde Södermalmspolisen i Stockholm ett tillslag mot restauranger i området – den bakomliggande orsaken är allt större köttstölder i butikerna, där bytet misstänks säljs vidare till restauranger och krogar, skriver Stockholm Direkt.

Under två dagar gick polisen och stadens miljöförvaltning runt till 19 slumpvis utvalda restauranger på Söder, och på tre av krogarna fann man totalt 65 kilo kött som misstänks ha stulits från livsmedelsbutiker. Enligt polisen kunde dessa tre krogar inte visa upp kvittot för att visa varifrån köttet kommer.

– Det tyder på att man införskaffat köttet på ett olagligt sätt och att köttet kan vara stulet, säger Fredrik Kaati på Södermalmspolisen till Stockholm Direkt.

Flera av de kontrollerade krogarna och restaurangerna uppgav för polisen att de ofta blir erbjudna kött. Från polisens håll siktar man på att slå ut den svarta köttmarknaden genom återkommande besök och starkare samverkan med butikerna, vilka man uppmanar att noggrant dokumentera allt stulet kött.

Restauranger med kött som inte går att spåra måste slänga produkterna, och får sedan betala för att miljöförvaltningen gör ett uppföljningsbesök. I vissa fall kan det bli böter eller rent av säljförbud av vissa livsmedel.

Läs också: Stöldgods grund för svart köttmarknad

Det var i november förra året som polisen påbörjade kontrollerna då man fick rapporter om stölder av stora mängder kött. Tjuvarna plockar på sig framförallt oxfilé och entrecôte i väskor och jackor för att senare erbjuda det till närliggande restauranger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078