23948sdkhjf

Toppfrys och Findus i avtal värt 700 miljoner

Kontraktet för att producera svenska ärter till Findus innebär att det västsvenska företagets verksamhet fördubblas.
Efter att Findus meddelat att man lägger ner produktionsanläggningen i Bjuv har företaget varit på jakt efter någon som kan producera svenska livsmedelsprodukter åt dem. Nu står det klart att Sveriges näst största ärtproducent, Toppfrys, skriver kontrakt för att leverera ärter till Findus, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Avtalet gäller 5 000 ton ärter om året av sorten Ebba, och sträcker sig över fem år – det totala värdet uppgår till cirka 700 miljoner kronor. Avtalet kan komma att förlängas till tio år.

– Det är fantastiskt roligt för oss. Det är en möjlighet för Toppfrys att växa och ger bygden massor av arbetstillfällen, säger Joakim Brattel, vd för Toppfrys, till SVT.

Kontraktet innebär att Toppfrys fördubblar verksamheten, men också att den skånska ärtan försvinner från Findus produkter. I och med att ärterna behöver frysas inom tre timmar från att de plockas kommer Toppfrys endast att köpa in från odlare i Västra Götalandsregionen, då man har fabrik i Brålanda i Dalsland.

Nu väntar en stor expansion för Toppfrys – enligt en kommentar till SVT behöver man anställa omkring 15 nya medarbetare och 50 säsongsarbetare, samtidigt som man utökar odlaravtalen från 75 till 150. Förutom leveranserna kommer man även att packa andra grönsaksprodukter åt Findus, vilket gör att kontraktet handlar om en hantering på totalt cirka 7 000 ton grönsaker, skriver 8 till 5.

Findus vd Henrik Hjalmarsson är nöjd över att ha träffat ett avtal med Toppfrys, men beklagar samtidigt att det tidigare samarbetet med skånska och halländska odlare går i graven.

– Vi har uppskattat ett väldigt bra samarbete med mycket kompetenta och passionerade lantbrukare. Det är mycket tråkigt att avsluta för de har gjort ett fantastiskt jobb, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

Den sista mars gör Findus anställda sin sista dag på anläggningen i Bjuv. Toppfrys kommer att börja frysa in ärter under sommaren för att kunna göra sina första leveranser under hösten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094