23948sdkhjf

Fler läkare varnar för färsk kyckling

Ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning.
Flera smittskyddsläkare runtom i landet har de senaste dagarna gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling.

– Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Även Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, uppmanar att man ska vara försiktig med råvaran alternativt undvika färsk kyckling överlag. De båda läkarna gör uttalandena på egen hand, och inte i samband med myndigheter, vilket är ovanligt.

– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.

Varningarna kommer efter att flera andra smittskyddsläkare i landet uttryckt frustration över avsaknaden av insatser från myndigheterna. I samband med att myndigheter som Jordbruksverket och Livsmedelsverket kommenterat ökningen av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, har man också understrukit vikten av god kökshygien.

– Det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, säger Signar Mäkitalo om att slarv skulle ligga bakom ökningen, till TT.

En av anledningarna till ökningen troddes vara orsakat av ett tekniskt problem på Kronfågels slakteri i Valla, som man i januari åtgärdat. Trots detta har antalet sjukdomsfall inte minskat.

– Vi har även utökat provtagningen på det aktuella slakteriet och börjat utöka torkningstiderna på problembesättningar, men det här är ingen quick fix. Vi måste nog vänta till slutet av mars eller april innan vi ser några resultat, säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, till TT.

Enligt Signar Mäkitalo gäller varningen tills att myndigheterna meddelat att problemet med den ökade mängden bakterier i färsk kyckling är löst.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079