23948sdkhjf

Svensk laxodling på land ska bli storskalig

Smögenlax aquaculture satsar mot en volym på 5 000 ton om året.
Fiskföretaget Smögenlax aquaculture har i dag den enda recirkulerande och landbaserade odlingsanläggningen för lax i Sverige. Företaget har sett framgångar i odlingarna, och inom fem år vill man ha att igång en produktion på 5 000 ton lax per år, skriver P4 Väst.

– Vi har haft en testbädd tidigare och har fått bra resultat på den så nu vill vi bygga en till. I nästa steg ska vi sedan kunna skala upp till en storskalig produktionsanläggning, säger Joel Oresten på Smögenlax aquaculture, till P4 Väst.

Enligt Jordbruksverket odlas det i Sverige cirka 12 000 ton mat- och sättfisk om året, vilket är långt ifrån våra norska grannar – där produceras över 1 miljon ton lax om året. Skillnaden i Smögenlax produktion är att man som landbaserade har ett cirkulärt system.

Genom att slippa pumpa in nytt vatten, eller släppa ut gammalt, och istället rena det vatten man först tagit in, ska man också slippa spridning av sjukdomar eller utsläpp av kväve och fosfor i havet.

– Det finns förutsättningar att producera stora volymer i Sverige, säger Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket, till P4 Väst och tillägger att det i dag ligger flera ansökningar om storskaliga landodlingar av fisk hos länsstyrelser runtom i landet.

Det ser man även tecken på i Norge, vilket gör att Smögen aquaculture ser att branschen står inför ett teknikskifte och att det är de landbaserade odlingarna som kommer att stå för den största tillväxten framöver.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094