23948sdkhjf

Fiskodlare ser möjlig kris för branschen efter dom

Branschorganisationens vd: "Jag hoppas domen inte innebär slutet för matfiskodling i Sverige".
Beslutet från Mark- och miljööverdomstolen om att tre fiskodlingar längs Höga kusten måste avvecklas inom tre år har rört upp en oro hos matfiskodlare, skriver P4 Västernorrland.

Enligt Daniel Wickberg, vd för Matfiskodlarnas branschorganisation, kan domen, som inte går att överklaga, få stora konsekvenser om den ses om prejudicerande för branschen. Organisationen höll direkt ett krismöte efter att domen offentliggjorts, och nu fruktar man att den kan vara början till slutet för kassodlad fisk i svenska vatten.

– Jag hoppas domen inte innebär slutet för matfiskodling i Sverige, säger Daniel Wickberg till P4 Västernorrland.

Från branschorganisationens sida ser man inte att domen tar hänsyn till att det landbaserade odlingsalternativet visat sig vara en dyr historia, och Daniel Wickberg tillägger att de inte visat sig vara ekonomiskt hållbara.

Istället kan det innebära att den betydande importen av kassodlad fisk från Norge blir större. Idag importerar Sverige till exempel 43 000 ton lax, vilket branschorganisationen menar kunde vara mindre ifall den svenska odlingspotentialen tas vara på.

Nils-Erik Vigren, den drivande i aktionsgruppen Rädda Höga kusten, har i flera års tid försökt få myndigheterna att säga nej till fiskodlingar med öppen kasse. Han ställer sig emot att det här beslutet skulle betyda slutet för branschen.

– Istället är det starten för en fantastisk näring baserad på land. Det tillverkas fiskfoder av träråvara och modern teknik ger en fantastisk möjlighet, säger han till P4 Västernorrland.

På fredag kommer därför Matfiskodlarna träffa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att prata om branschens förutsättningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095