23948sdkhjf

Tolv ton misstänkt kött till Sverige

En grossist i Lindome har importerat oxfilé från en av de brasilianska anläggningar som misstänks vara inblandad i köttskandalen.
En av de anläggningar som misstänks för att vara inblandad i den brasilianska korruptionsskandalen, där flera köttföretag ska ha mutat jordbruksministerns inspektörer för att släppa igenom ruttet och smittat kött, har exporterat kött till en grossist i Sverige, rapporterar TT.

Totalt rör det sig om tolv ton oxfilé som importerats av en grossist i Lindome söder om Göteborg, vilket rapporteras av svensk gränspolis. Nu spåras köttet för att skickas tillbaka till grossisten.

Totalt rör det sig om företag i 15 olika kommuner. Det mesta har gått vidare till restauranggrossister, och importfirman tror redan att en stor del av köttet är uppätet.

– Det mesta är uppätet redan, till 90 procent skulle jag vilja säga, säger inköpschefen Karsten Davidsson till TT.

Det har inte kommit in några reklamationer vilket gör att importfirman drar slutsatsen om att ingen blivit sjuk av köttet. Det är inte fastlagt om köttet, som importerades innan skandalen blev känd, är farligt eller inte.

Enligt Barometern-Oskarshamnstidningen har en grossist i Kalmar köpt knappt 480 kilo oxfilé och hunnit sälja av 122 kilo innan resten skickades tillbaka. Miljökontoret i Kalmar har nu spårningen under bevakning.

– Firman jobbar med att spåra köttet. Grossisten har ett spårbarhetskrav framåt. Finns det något kött kvar på restaurangerna så ska det tillbaka till matgrossisten, säger Jan Ekelin, livsmedelsinspektör på Kalmar kommun.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.158